Metsä on suurenmoinen terveysaitta! Missä muualla kuin metsässä voit samanaikaisesti haukata ison määrän happea ja laskea korkealle kohonnutta sydämensykettä sekä verenpainetta. Metsä on kuin se paljon puhuttu ja kiitelty omalääkäri, jolla on potilaalleen aina aikaa. Tulet metsään sitten milloin tahansa, olet aina tervetullut! Metsään voi tulla säällä kuin säällä kesän lämmössä tai syksyn kaatosateilla. Metsä on kuin virkistävä sadesuihku hellepäivänä, joka raikastaa ja antaa hyvän mielen. Miten se suosittu laulu menikään? ”Jos metsään haluat mennä nyt, niin takuulla yllätyt …”

Marjastaminen, sienestäminen ja samoilu auttavat monien tutkimusten mukaan sekä fyysiseen että psyykkiseen terveyteen. Metsän rauhassa ja hiljaisuudessa stressi vähenee, mieli lepää ja lihasjännitys poistuu. Mitä pidempään metsässä liikkuu ja viettää aikaa, sitä suuremmat ovat myös terveyshyödyt.

Metsät ovat elinehto elämän jatkumiselle

Nykyään kaikkialla maailmassa ymmärretään metsien tärkeys elävän luonnon ja hyvinvoinnin ylläpitäjänä. Metsät häviävät kuitenkin kovaa vauhtia liiallisten hakkuiden, sademetsien tuhoutumisen, karjalaidunten ja maanviljelyn vuoksi. Metsien arvo on korvaamaton, jota ei voi mitata rahassa. Metsästä löytyy noin 80% kaikista maapallolla elävistä eläinlajeista. Metsät ovat terveellinen koti monille kasvi- ja eläinlajeille tuottamansa virkistävän hapen ja maaperän runsaan hedelmällisyyden vuoksi.

Tiesitkö, että metsät ovat erittäin tärkeä osa veden kiertokulkua. Puhdas vesi on tärkeää kaikenlaiselle elämälle, ihmiselle, eläimille ja kasveille. Metsän puut tarvitsevat runsaasti vettä suureksi kasvaessaan, joka on hyvin mielenkiintoinen prosessi. Huomattava osa vedestä vain virtaa jokaisen puun läpi, jonka jälkeen se yksinkertaisesti haihtuu takaisin maapallon yhteiseen ilmakehään. Metsät säätelevät myös maaperän kosteutta ja tärkeitä pohjavesivaroja. Käytännössä metsät ehkäisevät tehokkaasti myös tulvien syntymistä sekä hidastavat eroosiota että pohjavesivalumia.

Miksi pohjavesi on niin tärkeää?

Metsät säätelevät arvokkaita pohjavesivaroja. Pohjavesi on maanpinnan alaista vettä, jonka tehtävänä on täyttää avoimet kohdat kallio- ja maaperässä. Pohjavettä esiintyy erityisesti vettä johtavissa harjuissa, reuna- ja moreenimuodostumissa sekä sora- ja hiekkamontuissa.

Metsien ylläpitämät pohjavedet ovat arvokkaita elämälle, meille jokaiselle. Pohjavedet ovat maapallon toiseksi huomattavin makean veden varasto heti jäätiköiden jälkeen. Tiesitkö, että maakerrosten läpi virratessaan pohjavedet puhdistuvat kaikenlaisista epäpuhtauksista ja bakteereista.

Pohjavesi on luonnon ja metsien lahja ihmis-, eläin- ja kasvikunnalle. Suomalaisessa maaperässä pohjavesi on korkealuokkaista ja sitä on runsaasti. Maanpinnan alla pohjavettä on 2–4 metrin syvyydessä, mutta harjuilta sitä löytyy jopa 30–50 metrin syvyydestä. Pohjavedet ovat kuin virkistävä sadesuihku, jonka moni asentaa kotiinsa sekä ulko- että sisätiloihin. Tarkoitamme sadesuihkua, jonka voi tilata kätevästi verkosta. Kotioloihin tarkoitettu sadesuihku jäljittelee hienosti luonnonvettä ja sopii sekä saunaan että kylpyhuoneeseen.

Suomalaiset metsätyypit

Suomalaiset metsät jaetaan tuoreisiin kangasmetsiin, kuiviin kangasmetsiin ja lehtometsiin. Suomesta löytyy paljon myös turvepohjaisia metsiä, jotka jaetaan rämeisiin ja korpiin. Rämeet ovat kuivahkoja, puustoisia suotyyppejä, kuten myös korvet ovat erittäin runsaspuustoisia. Korvet eivät kuitenkaan ole kuivia, vaan päinvastoin ne ovat erittäin hapekkaita ja ravinteikkaita suoalueita. Oletko sinä milloinkaan käynyt soilla suomuuraimia tai karpaloita poimimassa? Jos et, niin nyt kannattaa mennä ja poimia arvokkaat luonnonrikkaudet talteen!

Yleisesti puhutaan myös talousmetsistä ja luonnontilaisista metsistä. Talousmetsissä on runsaasti lahopuita, joita esiintyy 2–10 m³ hehtaarilla. Luonnontilaisessa niin sanotussa ikimetsässä lahopuuta esiintyy 60–90 m³ hehtaarilla. Ikimetsät ovat usein päässeet myös kirjoihin ja kansiin, sillä ne ovat olomuodoltaan niin sadun- tai taianomaisia.

Metsässä viihtyvät, luontoa rakastavat henkilöt ovat joskus sanoneet, että luonnontilaisessa metsässä ei näy ihmisen, vaan keijun kädenjälki, Ikimetsä kutsuu sinutkin ihailemaan niin kaunista, niin vanhaa ja niin ainutlaatuista syvänvihreää metsää kääntyvine puunrunkoineen, naavoineen, sammaleineen ja luonnon henkineen. Ikimetsässä tiivistyy sen salaisuus, terveyden, ajan, elämän ja kenties myös ikuisuuden. Ikimetsien suojelu on hieno ilmastoteko, jonka pitää jatkua myös tulevaisuudessa sukupolvelta toiselle.