Mitä metsät suomalaisille merkitsevät? Metsät merkitsevät lähes jokaiselle suomalaiselle hyvin paljon, ne edustavat rauhaa, mielen tyyneyttä, puhdasta luontoa ja ikuista voimaa. Metsä on monien luonnonvaraisten eläinten koti, joka tarjoaa myös ihmiselle suojaa, eli paikan jossa voi pohtia ja miettiä erilaisia asioita.

Erilaisia metsien tarjoamia terveyshyötyjä

Metsien tarjoamista virkistys- ja terveyshyödyistä puhutaan hyvin paljon. Mitkä voisivat olla huomattavimpia tutkittuja terveyshyötyjä? Tutkitaanpa asiaa.

  • Kävele ja mietiskele

Kävelyn sijaan tai sen lomassa voi myös harjoittaa hyötyliikuntaa. Mukavaa hyötyliikuntaa ovat marjojen poiminta tai erilaisten luonnonvaraisten yrttien ja tunnettujen sienien kerääminen. Metsässä olo rauhoittaa ja ehkäisee stressihormonien syntymistä. Kävely raikkaassa metsässä, lempeän tuulen huminassa laskee liian korkeaa verenpainetta ja sykettä. Mieli rauhoittuu, syntyy uusia ideoita ja ihminen kerää itselleen voimia tulevia päiviä varten.

  • Hiljenny ja nauti

Uudet tutkimukset osoittavat, että metsässä liikkuminen ja luonnon tarkastelu vaikuttavat positiivisesti ihmisen immuunijärjestelmään. Tutkimukset perustuvat esimerkiksi siihen, että metsät voivat tehokkaasti suodattaa erilaisia ilmansaasteita.

Metsät lääkitsevät ihmisiä ympäri maailman

Tiesitkö, että monissa metsissä metsätyypistä riippumatta kasvaa erilaisia luonnonvaraisia yrttejä, juuria, puita, lehtiä ja sammalta, jotka auttavat ihmistä taistelussa erilaisia sairauksia vastaan. Luontoa pidetään kokonaisvaltaisena ”lääkekemistinä”, joka tarjoaa ihmiselle monipuolista apuaan. Kysymys ei ole pelkästään luontaistuotteista, eli niin sanotuista ravintolisistä, vaan jopa monet kuuluisat reseptilääkkeet saavat alkunsa luonnosta.

Tunnetuiksi esimerkeiksi voidaan ottaa kuusen pihka, jonka sanotaan parantavan haavoja ja jopa erilaisia ihosairauksia. Toinen tunnettu esimerkki on ksylitoli, jota saadaan koivusta, ja joka pitää hampaat terveinä. Metsät auttavat myös erilaisten pandemioiden ja todella vakavien sairauksien hoidossa. Monet ovat kuulleet horkkatauti malariasta, joka on todella vaarallinen ihmisestä toiseen helposti siirtyvä sairaus. Malarian hoitoon on ansiokkaasti käytetty kiniiniä, jota saadaan Amazonin sademetsistä. Kiniiniä saadaan kiinapuiden kuoresta olevasta alkaloidi -nimisestä kasviemäksestä.

Luonto on todella monipuolinen, sillä lääketehtaat hyödyntävät jopa 50 000-70 000 erilaista yrttiä tai lääkekasvia. Kaiken kaikkiaan maailmasta on löydetty noin 500 000 lääkitsevää kasvia, joita käytetään ihmiskunnan hyödyksi erilaisien sairauksien ehkäisyyn ja hoitoon. Milloin sinä olet viimeksi käynyt nauttimassa lähimetsäsi kauneudesta?