Metsissä on paljon aitoja luonnon rikkauksia. Suomalainen, jos kuka tietää, kuinka suurenmoinen aarre luonto kokonaisuudessaan voi ihmiselle olla. Metsässä liikkuminen rauhoittaa, virkistää mieltä ja mikä parasta tarjoaa myös monenlaisia herkullisia luonnon antimia. Suomalaisissa metsissä voi liikkua niin sanotun jokamiehenoikeuden avulla.

Jokamiehenoikeuden avulla voit metsässä nauttia muun muassa seuraavista asioista:

  • Poimia vapaasti marjoja, sieniä ja rauhoittamattomia luonnon kasveja
  • Yöpyä ja liikkua metsäalueella, jossa se on yleisesti sallittua
  • Ihailla ja valokuvata metsän kauneutta

Luonnon ja metsän tunteminen on nykyään erittäin tärkeää, sillä yli puolet maapallon asukkaista asuu kaupungeissa. Säännöllinen metsässä liikkuminen vaikuttaa myönteisesti keskushermoston toimintaan, stressiin ja ihmisen fysiologiaan. Nopea kaupungistuminen ei ole koskaan myönteinen asia, sillä kaupungistumisen on todettu muun muassa köyhdyttävän ihmisten mikrobistoa. Ihmisten on sanottu jopa etääntyvän niin paljon luonnosta, että esimerkiksi lintujen ja kasvien tuntemus on joskus varsin heikkoa. Luonnosta etääntynyt elämäntapa saattaa aiheuttaa lisäksi myös erilaisia sairauksia, kuten allergioita, diabetestä, tulehduksellisia suolistosairauksia ja astmaa.

Erityisesti koululaisten ja opiskelijoiden toivotaan tutustuvan luontoon ja metsän rikkauksiin paremmin. Kaupunkiin toivotaan rakennettavan myös erilaisia viheralueita, jotka voivat tarjota ihmisille erilaisia vapaa-ajanviettomahdollisuuksia. Erilaiset istutukset ja kotieläinpihat halutaan tuoda osaksi jokaista aitoa kaupunkiympäristöä. Hyvinvoinnin ja virkistyksen lisäksi metsä tarjoaa myös aineosia kosmetiikkaan, kuten ihon ja hiusten hoitoon. Luonnosta löytää myös marjojen ja sienten lisäksi vaikkapa erilaisia teeaineksia.

Kosmetiikka tulee luonnosta ja metsistä

Tiesitkö, että pohjoisen luonnon kauneus tulee esiin puiden, kasvien, yrttien ja kukkien muodossa? Kosmetiikkaa on saatavilla kätevästi verkossa, jolloin voi valita helposti ne kaikki itselle mieluisimmat tuotteet vaikkapa samasta verkkokaupasta. Haluaisitko valloittaa ihanalla, lumoavalla katseellasi? Jos, niin silloin Xlash kosmetiikka on sinulle juuri se oikea valinta. Tuuheat, pitkät ja säihkyvät ripset sinulle tarjoaa Xlash Eylash Serum -ripsiseerumi. Xlash Eylash Serum -ripsiseerumi sisältää muun muassa B7-vitamiinia, eli Biotiinia, luonnonmukaista ruusunjuurta ja kliinisesti tutkittua peptidia, joka tukee ripsien luonnollista kasvua. Verkosta löytyvät myös hiusten- ja ihonhoitoon sopivat tuotteet, meikit ja hajuvedet. Tutustu tuotteisiin lähemmin hajuvesi.fi -sivustolla.

Suomen luonnon rikkaudet perustuvat pohjoismaisiin kasvuolosuhteisiin, joissa kasvukausi on aina lyhyt, mutta intensiivinen. Kasveista tulee vahvoja ja sitkeitä, jotka saavat suomalaisesta maaperästä runsaasti ravinteita ja energiaa. Luonnosta saatavat hauteet, voiteet, vihdat, yrtit ja uutteet ovat hoitaneet vuosisatojen ajan suomalaisten ihoa ja hiuksia. Jokainen suomalainen tuntee Pinus Sylvestris -nimisen puun, eli tutummin männyn. Mäntyä kutsutaan myös hongaksi ja petäjäksi. Männyn sisältämät arvokkaat antimikrobiset yhdisteet ovat suosittuja aineosia ihonhoidossa.

Männynkuoriuute puolestaan sisältää antioksidantteja sisältäviä fenolisia yhdisteitä. Männynkuoriuutteen sanotaan kiihdyttävän aineenvaihduntaa, solujen uusiutumista ja ihon kollageenituotantoa. Mänty ei ole ainoa kosmetiikassa hyödynnettävä puu, sillä esimerkiksi koivun lehtiä käytetään hiusten pesuun ja katajaa hoitamaan rasvaista hiuspohjaa.

Eiköhän siis lähdetä luonnon rauhaan, eli metsään. Metsässä voi nauttia lintujen laulusta, puhtaasta, raikkaasta luonnon tuoksusta, oravan hyppelystä ja tuulen huminasta puun oksilla.

Rentouttava liikkuminen metsässä tuo tervettä ruokahalua, hyvää mieltä ja rauhallisen yöunen. Useimmat suomalaiset harrastavat paitsi marjojen ja sienten poimimista, myös metsästystä, kalastusta ja telttailua.

Metsä tarjoaa iloa ja hyötyjä jokaiselle ikään, kokoon tai sukupuoleen katsomatta. Tarkastellaanpa seuraavaksi metsän tuomia hyötyjä.

  • Metsät kohentavat mielialaa
  • Metsät rauhoittavat mieltä ja kehoa
  • Metsät laskevat verenpainetta ja lievittävät stressiä
  • Metsissä liikkuminen on hyötyliikuntaa parhaimmillaan
  • Metsässä liikkuminen parantaa tehokkaasti unta

Liikuntaa voi harrastaa sisätiloissa tai ulkotiloissa. Yeisesti on todettu, että monien mielestä ulkona liikkuminen on kaikkein mieluisinta, johon suomalaiset metsät tarjoavat loistavan mahdollisuuden. Lähde siis luonnon rauhaan yksin tai yhdessä ystävän kanssa. Raikas ilma tehostaa liikunnasta saatavia fysiologisia vaikutuksia, joka on erittäin hyödyllistä muun muassa useimpien sairauksien, kuten astman tai diabeteksen hoidossa.