Vuosituhannen vaihteessa alkoi jo näyttää, että puutalous, joka perinteisesti oli toiminut Suomen talouden veturina, oli kääntynyt pysyvään laskuun. Lisäksi pelättiin, että se lähtisi myös kokonaan pois kotimaasta, jossa se on ollut tärkeä teollisuudenala vuosikymmeniä.

Kuten monesti käy, katoavat työpaikat johtivat lopulta pakon edestä uusiin innovaatioihin. Nykyään puuteollisuus kukoistaa jälleen myös Suomessa, vaikka monet sellutehtaat ovat siirtyneet halvemmille alueille.

Biopohjaiset polttoaineet

Biopohjaiset polttoaineet ovat kehittyneet todella nopeasti viime vuosina. Itse prosessi on kehittynyt niin, että polttoaineet ovat tehokkaampia. Lisäksi mitä erilaisempia biomassoja voidaan käyttää niiden valmistamiseen. Tämä on johtanut siihen, että Kemiin ollaan perustamassa biojalostamoa, joka olisi erikoistunut toisen sukupolven biopolttoaineisiin. Käytännössä tämä mahdollisuus tarkoittaa, että puupohjaisesta biomassasta tai energiapuusta jalostettaisiin Kemissä tulevaisuudessa toisen sukupolven biopolttoainetta. Tämä korkealaatuisempi biopolttoaine olisi päästöiltään puhtaampaa. Toisaalta sitä voisi sekoittaa fossiilisiin polttoaineisiin missä tahansa suhteessa, mikä lisäisi sen käytön joustavuutta ja mahdollistaisi uusia käyttökonteksteja.

Laserleikkurit


3D-printterit yleistyvät jatkuvasti, ja monet suunnittelun ammattilaiset ovat kyenneet luomaan erikoistuotteita suunnittelijoille kohtuullisimmilla hinnoilla. Yksi näistä tuotteista on Hood-Danielin kehittämä DIY-laserleikkuri. Tämä tarkoittaa, että suunnittelijat voivat ostaa noin 1000-osaisen laserleikkurin ja koota sen kotonaan noin 1500 dollarin hintaan.

Vastaavia settejä löytyy tosin muitakin, mutta Hood-Danielin laserleikkurin erikoisuus on, että sen runko on rakennettu MDO-vanerista eli loppupeleissä puusta. Kun haastattelussa kysyttiin asiasta, Hood-Daniel sanoi, että puurunko auttaa parantamaan laserleikkurin tarkkuutta, sillä se kykenee jakamaan kuumuuden tasaisemmin kuin metallinen runko.

Kriitikot toki epäilivät puun ja laserin yhdistelmää paloturvallisuuden kannalta. Heidän mukaansa loppujen lopuksi laserleikkureja käyttäessä on vain ajan kysymys, milloin laite syttyy palamaan. Kysymys siitä, kuinka vähän vaurioita vaaratilanne sitten aiheuttaa, on enemmän käyttäjän taitoa koskeva asia kuin materiaalikysymys.

Lelut

On aina hyvä muistaa, että vaikka käpylehmiä tai veistettyjä figuureja enää harvemmin näkyykään lasten käsissä, käytetään puuta yhä lelujen valmistamisessa. Monesti puusta valmistetut lelut veistetäänkin erityisen tarkoilla laserleikkureilla, joka varmistaa täydellisen lopputuloksen.

Vaikka muovi on syrjäyttänyt puun lelujen raaka-aineena yhä lisääntyvissä määrin, puuta käytetään yhä useissa leluissa. Erityisen hyvänä esimerkkinä ovat värikkäät puupalikat, jotka yhä nykyään rakennetaan lähes poikkeuksetta puusta sen ominaisuuksien ja perinteiden johdosta.

Uusia innovaatioita perinteisistä aineista syntyy jatkuvasti, erityisesti designin alalla. Puu on materiaalina halpaa ja helppoa työstää, siksi se pysyy suunnittelijoiden suosikkina vuodesta toiseen.