Näin toteaa vanha kansanviisaus, ja nykyajan kirkkokin on alkanut aktiiviseksi metsänhoitajaksi ilmastotalkoiden nimissä. Metsä on siis perinteisesti ollut melkeinpä pyhä paikka suomalaisille ja vielä tänäkin päivänä ihmiset arvostavat sitä, jos pääsevät vähäisellä vaivalla liikkumaan metsässä vuodenajasta riippumatta.

Metsän mahdollisuudet ja hyödyt ovat äärimmäisen monipuoliset, ja Suomen kaltaisessa metsittyneessä maassa ajatus metsien kokonaisvaltaisesta ja kestävästä hyödyntämisestä on viety aivan omalle tasolleen. Tästä artikkelista voit lukea lisää metsän ja suomalaisten välisestä suhteesta.

Metsä innoittaa

Metsä on sellainen aihe taiteessa, jota vastaan kenelläkään ei ole mitään pahaa sanottavaa. Tämä on siinä mielessä erityistä, että usein taiteiden aiheita kommentoidaan ja kritisoidaan, mutta metsä aiheena saa vain positiivista palautetta paatuneimmaltakin kriitikolta. Yksi asia, mikä metsässä taiteilijoita taatusti kiehtoo, ovat sen loputtomat mahdollisuudet: metsän, ja kaiken sen sisällön, voi nähdä niin monella eri tavalla ja sama taiteilija voi löytää samasta maisemasta aivan uuden näkökulman vaikkapa eri vuorokauden aikoina.

Metsien maisemat ovat yksilöllisiä ja niitä on kauan hyödynnetty monen eri taiteenlajin parissa. Lisäksi suomalaiset ovat halunneet metsää osaksi jopa kotinsa sisustamista. Näin on saanut alkunsa moni metsä- tai luontoaiheinen tapetti, jollaiset ovat aina vain suositumpia.

Eri alojen taiteilijat ovat yksimielisä myös siitä, että metsään kannattaa mennä kuljeksimaan, kun on esimerkiksi pulaa inspiraatiosta tai ajatukset eivät tahdo kytkeytyä toisiinsa. Metsästä on löydetty sitä jotain, mikä saa ajatukset kulkemaan ja inspiraation kukoistamaan. Eikä välttämättä tarvitse olla edes taitelija: oli pää tyhjä sitten minkälaisen projektin johdosta tahansa, kannattaa ehdottomasti käydä kokeilemassa, josko metsässä pyöriminen auttaisi.

Metsä on tavaratalo

Vielä sata vuotta sitten suurin osa suomalaisista asui maaseudulla ja metsä oli keskeinen osa arjen selviytymisessä: sieltä kerättiin marjoja ja muitakin hyötykasveja, haettiin puut talon rakentamiseen ja lämmittämiseen ja jopa lelut tehtiin kävyistä. Metsä oli siis tavaratalo, josta saatiin omavaraistaloudessa käytänössä kaikki, mikä nykyään pitäisi ostaa. Erona oli kuitenkin se, että metsässä tavara oli ilmaista. Siihen tosin suhtauduttiin hyvin kunnioittavasti, ja kukin otti vain omiin tarpeisiinsa.

Nykyään metsiä hyödynnetään aivan uudella tavalla: sieltä etsitään ratkaisuja maailman muoviongelmaan ja puhdasta polttoainetta tulevaisuuden autoihin. Vaikka suurin osa meistä ei enää käytä metsää samalla tavalla kuin ennen vanhaan, ei sen merkitystä arkisten ongelmien ratkaisussa ole unohdettu.

Metsä pitää terveenä

On tutkittu juttu, että metsässä kävely lievittää stressiä ja rauhoittaa vaikkapa rankan työpäivän jälkeen. Aikana, jolloin uupumuksesta ja jaksamisesta puhutaan entistä avoimemmin, olisi syytä nostaa esille myös käytännössä ilmainen lääke ja vaivojen ehkäisy: metsä.

Käytännössä kaikki kunnat ovat panostaneet metsässä lenkkeilyyn vanhojen tuttujen pururatojen muodossa. Niillä lenkkeily, oli tahti sitten kuinka kova tahansa, on aina hyvää liikuntaa ja oivallinen tapa liikkua luonnossa. Metsän antimia on myös alettu tutkia uudella tavalla. Siinä missä aiemmin uskottiin, että jollain marjalla tai kasvilla olisi parantava vaikutus, nyt asiaa on alettu tieteellisesti tutkia. Tulevaisuuden lääkkeet löytyvät hyvin todennäköisesti metsästä: ehkei nyt ihan valmiissa muodossa, mutta ainakin niiden rakennuspalikat ovat aivan käden ulottuvilla.